June 24, 2014

Postorderbedrijf Neckermann maakt doorstart

Zie onder dit bericht voor de insteek van Muller & Associates

Postorderbedrijf Neckermann maakt doorstart

Online warenhuis Neckermann maakt met behulp van investeringsmaatschappij Axivate Capital en een nieuw management in een sterk afgeslankte vorm een definitieve doorstart. 

Postorderbedrijf Neckermann maakt doorstartFoto:  Thinkstock
Slechts vijftien mensen van ruim tweehonderd werknemers behouden hun baan. Dat zijn de investeerders dinsdag met de curatoren overeengekomen, enkele uren nadat de rechtbank in Breda het faillissementhad uitgesproken. 
De nieuwe directie van Neckermann streeft ernaar om, op basis van de in Nederland vertrouwde en bekende merknaam, met Neckermann.com op termijn te groeien naar een top-5 positie in de Nederlandse e-commerce markt.
Het verschil met de situatie van vóór het faillissement is dat onderdelen als het callcenter, de ICT en logistiek in het nieuwe bedrijf worden uitbesteed aan externe partners.

Consument

Klanten kunnen gewoon hun bestellingen blijven doen bij de webwinkel. Voor de consument verandert volgens het online warenhuis in de nieuwe situatie niets.
De onderneming wil de komende weken het assortiment versneld opbouwen en uitbreiden.

Faillissement

In de zomer van 2012 maakte Neckermann Nederland uit het Zeeuwse Sint Jansteen ook al een doorstart en was het bedrijf "financieel gezond", zei toenmalig directeur Kurt Staelens destijds. 
Maar de afgelopen tijd ging het bergafwaarts met de verkopen van Neckermann, zo schreef Omroep Zeeland eerder deze maand. Begin juni organiseerde het bedrijf nog een bijeenkomst om werknemers gerust te stellen.
De directeur zei daar dat de omzet van het bedrijf niet goed genoeg was, maar dat van een naderend faillissement geen sprake was. 

Niet mogelijk

Na de overname vorig jaar was het de bedoeling dat het callcenter, de ICT en logistiek ook voor andere bedrijven ingezet zouden worden. Ondanks een forse kapitaalinjectie van aandeelhouders en de bank, bleek dat niet mogelijk, zegt de directie.
De afgelopen maanden lukte het vervolgens niet nieuwe financiers en partners te vinden, waarna de directie van het bedrijf zelf besloot faillissement aan te vragen.

Geschokt

Het overgrote deel van de banen verdwijnt bij de vestiging van het bedrijf in het Zeeuwse dorp Sint Jansteen. De gemeente Hulst, waar Sint Jansteen onder valt, reageerde geschokt op het faillissement. 
''Een jammerlijke zaak voor zowel het personeel als voor de economische bedrijvigheid in de regio'', aldus de gemeente.

Overgenomen

Het aangekondigde faillissement van dinsdag was het tweede faillissement waar Neckermann bij betrokken was. In 2012 ging het Duitse moederbedrijf Neckermann al failliet.
Onder de vlag van investeringsmaatschappij Axivate maakten de Nederlandse en Belgische takken toen een doorstart en kon de Zeeuwse vestiging van Neckermann door als vanouds. 
Vlak voor het faillissement van Neckermann Duitsland in 2012 waren er nog ruim vijfhonderd mensen werkzaam bij de Zeeuwse vestiging. In de jaren daarna werd dat aantal in stappen teruggebracht naar ruim tweehonderd medewerkers.
Postorderbedrijf Neckermann staat los van de gelijknamige touroperator, die in handen is van het grote Britse reisconcern Thomas Cook. Neckermann is sinds 1967 actief in Nederland. Begin 2006 veranderde de onderneming van een traditioneel postorderbedrijf in een webwinkel.


De insteek van Muller & Associates: Op Curacao bestaat het zogenaamde ezone regime dat uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld postorderbedrijven. Neckermann zou wellicht beter overleven indien zij van deze regeling gebruik zou maken en tevens van op Curacao gevestigde serviceproviders zoals call-centers.
Zie ook:

http://caribbeantaxlaw.blogspot.com/2013/09/four-great-fiscal-possibilities-in.html

reblog: van: http://www.nu.nl/economie/3811037/postorderbedrijf-neckermann-maakt-doorstart.html


No comments:

Post a Comment