June 11, 2014

Erik Staal koos studievriend als commissaris

Erik Staal koos studievriend als commissaris

Voormalig directeur-bestuurder van Vestia Erik Staal, die zijn corporatie op de rand van de afgrond bracht, droeg zelf mensen voor als lid van de raad van commissarissen.

Erik Staal koos studievriend als commissarisFoto:  ANP
Die ploeg moest op zijn woningbedrijf toezicht houden. Dat vertelde oud-voorzitter van die raad Jeroen Lugte woensdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.
Lugte heeft geen spijt van zijn periode bij Vestia, waarin de corporatie voor 2 miljard euro het schip in ging door beleggingen met derivaten. Wel heeft hij "emotioneel heel veel last van wat er is gebeurd".
Zelf was hij een studievriend van Staal en hij vermoedt dat de anderen uit Staals 'netwerk' kwamen, maar ook de juiste kennis hadden.

Lugte denkt verder dat hij ondanks de vriendschap voldoende kritisch kon zijn. Dat blijkt volgens hem ook wel uit het feit dat de raad de autovergoeding van Staal eens heeft beperkt en ook uit het gegeven dat Staal op een bepaald moment geen salarisverhoging meer kreeg. Toch "mocht hij er niet op achteruit gaan".

Salaris

Staal verdiende in 2010 inclusief pensioenbijdrage een half miljoen per jaar. Het loon was met sprongen van soms een ton omhoog gegaan. Hij had ook nog bijverdiensten.
Lugte vond het salaris toen allemaal geen probleem, maar snapt de latere publieke verontwaardiging wel, zegt hij nu. Vestia ging gruwelijk de mist in door grote risico's te nemen met zogenoemde derivaten, een financieel product.
Hoewel Lugte destijds de indruk had dat de raad volledig op de hoogte werd gehouden, was dat niet zo. Brieven van banken die alarm sloegen over de financiële avonturen van Vestia, kreeg de raad niet onder ogen. Volgens Lugte heeft de raad 'emotioneel gefaald', maar rationeel niet, omdat ze een en ander niet kon voorzien. "Je moet wel signalen hebben.''

Versnipperaar

Lugte had een raadsman meegenomen naar de commissie. De vroegere commissaris vertelde dat hij zijn archieven weliswaar in een versnipperaar had gegooid, maar dat had niets met de zorgen door Vestia te maken. Hij ruimde gewoon zijn huis op toen de kinderen de deur uit waren. Na overleg met de raadsman had hij dingen die hij dubbel had in de versnipperaar gegooid.
Staal verschijnt donderdagmiddag voor de enquêtecommissie.
Door: ANP/Novum

De insteek van M & A Tax & Legal
Hoe dan ook kan het nooit de bedoeling zijn dat een bestuurder zijn eigen commissarissen kiest. Waarom niet? De commissarissen controleren het bestuur. Het ligt ij dan toch wel bijzonder voor de hand dat de verkiezing van de commissarissen op een andere wijze geschiedt. De heer Lugte kan zich daar achteraf wel wat ongemakkelijk bij  voelen maar als hij een beetje niveau heeft begrijpt hij ook wel dat het zo niet werkt. Nou ja, ok, zo werkt het blijkbaar wel maar zo hoort het in ieder geval niet te werken.

No comments:

Post a Comment