September 22, 2014

"Een beroepsgroep die uit zou moeten blinken door onberispelijk gedrag"


Reblog van: http://www.accountancynieuws.nl/commentaar/weblog/opnieuw-een-deuk-in-het-rapport-toekomst.146049.lynkx


Opnieuw een deuk in het rapport Toekomst Accountantsberoep

18-09-2014 13:36
Het zit de stuurgroep Toekomst Accountantsberoep niet mee. Baker Tilly Berk’s Romke van der Veen trekt zich noodgedwongen terug. Eerder trad Mazars bestuursvoorzitter Paul Steman al terug. De reden: in een aandeelhoudersvergadering roepen dat een dossier tip top in orde is en gecheckt door de AFM. Dat laatste was niet waar en die fout werd door hem pas na een jaar hersteld. Fout dus, maar wel een fout die we wat mij betreft bijschrijven in de categorie ‘beetje dom.’  Bij Van der Veen is het dispuut heftiger!
Nu daalt de publiciteit los over Baker Tilly Berk’s – inmiddels ex-  bestuursvoorzitter Romke van der Veen en eveneens lid van de stuurgroep. Het dispuut is hier een stuk heftiger. Aan de orde is een onderzoek van de Belastingdienst naar een ‘fiscaal ontoelaatbare structuur’ geadviseerd door de fiscale adviseurs van Baker Tilly Berk en uiteindelijk middels een goedkeurende controleverklaring ondertekend door Romke van der Veen RA. Dat is een beschuldiging die verder gaat dan jokken en de kern raakt waar het bij controlerend accountants om zou moeten gaan. Romke van der Veen treedt dus nu ook uit de stuurgoep. Dat betekent dat de zgn. mid tier firms niet meer in de stuurgroep aanwezig zijn. En dan hebben we ook nog het vlekje rond de interne beleggingsclub van PwC, waarbij stuurgroeplid Michael de Ridder betrokken was.
Kortom een onzaliger samenstelling van zo’n stuurgroep kun je je nauwelijks voorstellen. Twee down, nog acht te gaan. Waarvan in ieder geval nog één met een vlekje. Een beroepsgroep die uit zou moeten blinken door onberispelijk gedrag - zeker onder de besten der besten die toch in zo’n stuurgroep horen - valt hier mee wel door de mand. Los van de voorstellen die er 25 september komen is dit koren op de molen, wind in de zeilen en extra munitie voor diegenen in het maatschappelijk debat die roepen om meer regels, scherpere eisen en veel minder rommel. Los van wat er in het rapport komt te staan heeft dit rapport op voorhand opnieuw een forse deuk opgelopen.


Het is soms zo enorm moeilijk om niet enorm cynisch uit de hoek te komen, om niet helemaal los te gaan. Toch doe ik dat in casu maar even. Lees het bovenstaande en oordeel voor uzelf.

No comments:

Post a Comment