August 30, 2013

Vaste tarieven in de advocatuur: ‘De markt verlangt het’


Bij Muller & Associates doen wij dit onder de naam fiscaal abonnement al sinds jaar en dag:


Overgenomen van de ondernemendeadvocaat.nl

Vaste tarieven in de advocatuur: ‘De markt verlangt het’


Het was even spannend, een jaar geleden bij de oprichting van het Nijmeegse kantoor Guyot Advocaten op 1 september 2012. Zou het slagen, werken met het voor de advocatuur nog relatief nieuwe fenomeen van vooraf afgesproken, vaste prijzen? Boven verwachting goed, durft advocaat Stijn Stevens een jaar later wel te zeggen. “Je merkt dat de markt dit verlangt.”
De vier oprichters zijn allen afkomstig van Poelmann van den Broek in Nijmegen en hebben zich als Guyot Advocaten – gevestigd aan de Nijmeegse Guyotstraat – toegelegd op onder meer onroerend goedrecht, contractenrecht en ondernemingsrecht. Bij de start stond vast dat er met vast prijzen gewerkte zou worden, maar het was uiteraard afwachten of het concept wel zou aanslaan bij potentiële cliënten. “In het worst case scenario zouden we een tijdje geen of minder inkomen hebben, maar gelukkig is het goed gegaan”, vertelt advocaat Stijn Stevens.
Bij Poelmann van den Broek merkte hij al een tijdje dat het ‘eigenlijk niet meer ging met die hoge uurtarieven.’ “Het werd steeds moeilijker om je tijd verkocht te krijgen aan de cliënten,” vertelt hij. “Het is bekend dat tarieven onder druk staat, en dat vertaalt zich geregeld in klagen door cliënten over de hoge kosten.” Bij Guyot heeft de cliënt wel nog de keuze uit een afgesproken prijs of toch dat vertrouwde uurtarief. “Die uurtarieven zijn bij ons naar advocatuurmaatstaven laag en samengesteld naar ervaring, van 125 tot 195 euro per uur. Ze zijn tevens een indicatie voor een te berekenen vaste prijs. Ikzelf zit bijvoorbeeld op 145 euro per uur. Het is dan aan de cliënt om te kiezen welke expertise en ervaring er nodig is.”
Voor de meeste diensten kan Guyot vooraf een vastgestelde prijs aanbieden, als tenminste in grote lijnen duidelijk is wat de opdracht inhoudt. Zo zal de aanvraag van een faillissement met procedure 1000 tot 1500 euro kosten. “Dat is niet duur”, vindt Stevens. “Zeker niet als je weet dat er soms nog een flinke tijd onderhandeld moet worden.” Een vaste prijs afspreken is echter niet altijd mogelijk: “We moeten wel duidelijk voor ogen hebben waar het over gaat. Als de cliënt van tevoren nog geen inzicht kan bieden in wat de opdracht behelst, dan kunnen wij geen inschatting van de prijs geven. Je kunt ook geen vast bedrag afspreken met een automonteur voordat hij onder de motorkap heeft gekeken."
Is een prijs afspreken wel mogelijk, dan vergde het uiteraard het nodige denkwerk om de prijzen te rekenen. Dat was een van de uitdagingen voor Stevens: “Maar het is ook weer geen hogere wiskunde. Het was leerzaam om met vaste tarieven te experimenteren: de ene keer kostte een zaak iets meer tijd en schoten we er wat bij in, een andere keer viel het in ons voordeel uit.” Wat tot slot lagere (uur)tarieven mogelijk maakt: het kantoor houdt de kosten bewust in bedwang. “Dus we zitten niet in een idioot duur pand, we hebben een lage overhead, doen zoveel mogelijk digitaal en daarnaast nemen we genoegen met een goede boterham in plaats van een topsalaris,” somt Stevens op.
Redenen genoeg waarom hij andere, al dan niet kleinere kantoren van harte kan aanbevelen om de uurtarieven deels los te laten en voor vaste prijzen te gaan. “Ik begrijp wel dat niet alle advocaten zo snel kunnen omschakelen. Sommige kantoren zitten immers nog met dure huurcontracten van hun pand of andere praktische bezwaren. Maar als de markt er zo om vraagt, zou je moeten proberen aan die behoefte tegemoet te komen. Ikzelf kan het alleen maar aanraden.”
Tekst: Joris Rietbroek

No comments:

Post a Comment