November 08, 2016

Nederland faciliteerde belastingontwijking BASF

Nederland faciliteerde belastingontwijking BASF

dinsdag 8 november 2016 Maretta Jol 185x gelezen
Het Duitse BASF heeft tussen 2010 en 2014 bijna € 1 miljard aan winstbelasting ontweken, onder andere doordat Nederland het grootste chemiebedrijf ter wereld een effectief belastingtarief van 0,035% gaf. Dat stelt de Groene fractie van het Europees Parlement in een rapport dat maandag in Brussel openbaar is gemaakt.
BASF gebruikte volgens het rapport Nederlandse holdings om belastingvrij dividend uit het buitenland te ontvangen. Ook benutte BASF de Nederlandse innovatiebox om de belastingdruk te verminderen en maakte het gunstige deals in België, Malta en Zwitserland. Er was sprake van legale, maar als agressief aangemerkte ‘belastingtrucs’. Eerder dit jaar bleek al uit onderzoek van de Groene fractie dat ook Ikea € 1 miljard aan belasting ontweek via Nederland.

Vandaag bespreken de EU-ministers van Financiën een nieuw voorstel voor een gemeenschappelijke grondslag voor winstbelasting in de EU, die zou moeten helpen agressieve belastingplanning tegen te gaan.

Op het Symposium Fiscale Risicoanalyse (1 december 2016) vertellen vier specialisten u alles over belastingontwijking- en ontduiking. U krijgt antwoord op vragen als: is hier sprake van legale belastingontwijking of keiharde fraude, of ligt het complexer? Welke transacties moet ik melden bij de FIU? Moet mijn cliënt inkeren en zo ja, wat zijn de gevolgen? Hoe verzet ik mij tegen ongebreidelde verzoeken om informatieverstrekking? > Meld u nu aan!
Meer informatie: FD, 7 november 2016

No comments:

Post a Comment