November 20, 2016

Inkeer; een waarschuwing

Indien u over zwart geld beschikt en overweegt om in te keren om mogelijke strafrechtelijke vervolging te voorkomen is dat uiteraard toe te juichen. Want dat is wat inkeer tracht te voorkomen Door tijdig en volledig in te keren voorkomt u strafvervolging en krijgt u enkel een administratieve boete die in Curacao momenteel 15 procent van de niet betaalde belasting bedraagt.

Waar wil ik u dan voor waarschuwen? Als u zich tot een rechtshulpverlener richt met de mededeling dat u zwart geld bezit dan zou deze rechtshulpverlener dat in beginsel moeten melden bij -vroeger heette- het meldpunt ongebruikelijke transacties. Dan wordt u echter het strafrecht ingetrokken en dat is nou net niet de bedoeling dus de rechtshulpverlener zal dat niet doen.


Maar stel dat u er achter komt dat inkeren u dusdanig veel centjes gaat kosten dat u afziet van inkeren? Dan herleeft de meldplicht voor de rechtshulpverlener en loopt u het risico alsnog strafrechtelijk vervolgd te worden. Adding insult to injury; de rechtshulpverlener mag u niet berichten dat hij u heeft aangemeld.

Met andere woorden indien u eenmaal het inkeertraject ingaat is er geen weg terug!

No comments:

Post a Comment