August 13, 2015

Kleine ondernemers regeling - een bijzonder fenomeen in de omzetbelasting

In onze omzetbelasting is een zogenaamde kleine ondernemers regeling opgenomen die als doel heeft - raadt het al- de kleine ondernemer te steunen. Een kleine ondernemer kan geen vennootschap zijn. Daar zou wel eens over nagedacht mogen worden door deze of gene want bijkans heel ondernemend Curacao doet dat vanuit een NV of BV met mogelijkerwijs allerlei ongewenste gevolgen en kosten.Een kleine ondernemer is pas klein in zijn tweede jaar. Een beetje een anomalie uiteraard want juist in het eerste jaar heb je steun nodig. De wetgever heeft anders geoordeeld. Stel u begint uw negosie in 2014 en heeft een omzet van minder dan ANG 30 mille. Dan komt u in aanmerking voor de kleine ondernemers regeling. Verzoekje aan de fiscus en het feest kan beginnen. Wat zegt u? Feest? Ja feest want de kleine ondernemers regeling zit bijzonder in elkaar. U dient namelijk nog steeds wel degelijk omzetbelasting aan uw clienten in rekening te brengen maar hoeft deze vervolgens niet af te dragen. Eigenlijk neemt u uw clienten daarmee een beetje voor het ootje want zij denken belasting aan u te betalen. Dat doet u lekker niet en dat mag van de belastingwet en dus ook van de uitvoerder van deze wet: de fiscus.

Mocht uw omzet hoger worden dan genoemde 30 mille dient u over het meerdere wel omzetbelasting af te dragen en is het feest verder voorbij want dan komt u het volgende jaar niet meer in aanmerking voor deze prachtregeling.

Overigens, als u een vermogensbestanddeel exploiteert om er duurzaam opbrengsten uit te verkrijgen dan geldt deze regeling niet voor u: dan is het gewoon van meet af aan omzetbelasting in rekening brengen en afdragen.

No comments:

Post a Comment