August 05, 2015

Aandachtspunten voor administratiekantoren (9)


Image result for tax holiday

Uw client en tax holiday wetgeving


Onze belastingwetgeving kent een aantal zogenaamde tax holiday faciliteiten. Een tax holiday is een (tijdelijke) faciliteit die door de overheid kan worden verstrekt om investeerders aan te trekken. Curacao kent een aantal verschillende tax holidays. Tot in 1996 kende Curacao niet een soort omzetbelasting. In dat jaar kwam daar echter verandering in en werd zogenaamde Algemene Bestedingsbelasting ingevoerd. Als jonge belastingadviseur kwam ik toen in een informele commissie van belastingadvieskantoren terecht die naging welke onbedoelde gevolgen deze ABB met zich mee zou brengen en wat daar nog aan te doen zou zijn. Mijn oog viel er op dat vennootschappen met tax holiday opeens geconfronteerd zouden worden met heffing van ABB bij invoer van hun bouwmaterialen en dergelijke. Mijn mede-commissieleden geloofden toen niet dat daar veel aan te doen zou zijn maar toch kwam er een vrijstelling voor ABB.

Volgens niet nader te noemen politici was de ABB echter volslagen asociaal en zou deze vervangen moeten worden door een omzetbelasting. Deze politici wisten te vertellen dat deze omzetbelasting ANG 80 miljoen meer uit de samenleving zou weten te trekken. Waarom deze omzetbelasting dan wel zo fijn zou zijn is mij overigens nog immer niet duidelijk. Deze en huidige omzetbelasting werd ingevoerd in 1999. Niet kwam er een vrijstelling voor vennootschappen met een tax-holiday.

En toen begon het gedonder.

Image result for tax holidayAllerlei vennootschappen met tax-holiday gingen namelijk aan hun dienstverleners en leveranciers vertellen dat zij vanwege tax-holiday facturen zonder omzetbelasting met omzetbelasting wensten te ontvangen. Was je het daarmee niet eens dan was je veelal of je belangrijke client kwijt of je client betaalde je factuur zonder daarin de omzetbelasting mee te nemen.

De afgelopen jaren heb ik enorm veel gevallen voorbij zien komen waarbij dit speelde en waarbij de fiscus gaat naheffen bij degene die of de omzetbelasting niet in rekening heeft gebracht of de omzetbelasting eenvoudig niet ontvangen heeft. Momenteel ben ik ook weer met zo een kwestie bezig.

Dus let goed op. Als een vennootschap meldt over een tax-holiday te beschikken waardoor geen omzetbelasting verschuldigd is vraag dan om de beschikking en vraag aan te wijzen waar de vrijstelling voor omzetbelasting vermeldt staat.

https://www.youtube.com/watch?v=0X7RyGBq2E8


Einde discussie wat mij betreft.

No comments:

Post a Comment