October 02, 2014

Nederlandse wetenschappers onderzoeken linkshandigheid

reblog van: nu.nl


Nederlandse wetenschappers zullen komend weekend een begin maken met een groot onderzoek naar de verschillen tussen links- en rechtshandigheid. 

Nederlandse wetenschappers onderzoeken linkshandigheidFoto:  Wikimedia Commons
Met testjes en online vragenlijsten hopen ze een antwoord te vinden op de vraag waarom linkshandigheid relatief zeldzaam is, maar in de loop van de evolutie toch is blijven bestaan.
De grote vraag is of de handvoorkeur leidt tot bepaalde voordelen, zoals meer creativiteit of een betere uitgangspositie bij sporten of gevechten.
Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 4 en 5 oktober kunnen bezoekers als proefpersoon in musea en wetenschappelijke instellingen deelnemen aan het onderzoek. Online deelname is nog enkele maanden mogelijk.

Persoonlijkheid

Bioloog Ton Groothuis van de Rijksuniversiteit Groningen is één van de onderzoeksleiders. Hij en zijn collega-onderzoekers zijn met name nieuwsgierig naar de evolutionaire achtergrond van linkshandigheid.
"De overgrote meerderheid van de mensen is rechtshandig. Maar als linkshandigheid geen enkel voordeel zou hebben, zou je verwachten dat die handvoorkeur zou uitsterven", verklaart Groothuis tegenover NU.nl.
Er bestaan op dit moment veel mythes over de voordelen van linkshandigheid. "De grote vraag is wat er klopt van verhalen dat linkshandigheid samenhangt met de persoonlijkheid van mensen. Is het bijvoorbeeld echt zo dat linkshandigen creatiever zijn, of misschien wel in het voordeel zijn bij sporten, of één tegen één gevechten? Dat hopen we uit te zoeken."

Inzichten

Groothuis rekent op een groot aantal deelnemers aan het onderzoek: 20.000 of meer. Mensen kunnen zich als proefpersoon aanmelden in onder meer het NEMO, de Apenheul en het Groninger Museum.
Over een jaar hopen de wetenschappers de uitslagen van de studie te presenteren, ook weer tijdens het weekend van de wetenschap.
"Als we een groot aantal deelnemers trekken, kunnen we linkshandigen en rechtshandigen zeer goed vergelijken en tot nieuwe inzichten komen. Ik hoop daarom dat er zo veel mogelijk mensen meedoen, zowel linkshandigen als rechtshandigen."
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
  • Deel:

No comments:

Post a Comment