June 22, 2016

De Panama Papers; dus het valt allemaal wel een beetje mee........

Belastingdienst teleurgesteld over Panama Papers


De Belastingdienst heeft de eerste 300 Nederlandse namen uit de Panama Papers gelicht en kon daarbij 'een allereerste gevoel van teleurstelling niet onderdrukken dat het om minder ging dan gehoopt'.

Openbaar

Bekijk alle documenten op de site ICIJ Offshore Leaks Database. Lees het FD-dossier over de Panama Papers.

Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiƫn dinsdagavond in de Tweede Kamer tijdens een debat over belastingontwijking. 'Het fanatisme van de medewerkers is soms groter dan je kwijt kunt', aldus Wiebes.
De helft van de 600 Nederlandse namen in de Panama Papers die in april uitlekten is door de Belastingdienst inmiddels gekoppeld aan een burgerservicenummer (BSN), meldde Wiebes de Kamer. Het gaat volgens hem nog om 'de gemakkelijkste helft'.
Maar het kan volgens hem nog wel even duren voordat de behandelaar bij de dienst helemaal klaar is met de doorlichting.
Onderzoek kan jaren duren
Bovendien waarschuwde hij dat bij LuxLeaks, toen ook gegevens van Nederlandse belastingplichtigen in handen van de Belastingdienst vielen, bleek dat meer dan de helft van de betrokkenen 'keurig hun vermogen in box 3 hadden aangegeven'.
Het onderzoek kan in individuele zaken soms jaren duren. 'Het is allemaal niet simpel', aldus Wiebes. De Belastingdienst moet het doen met alleen de gepuliceerde namen en heeft geen achterliggende documenten.
Daarom moeten er nadere gegevens worden opgevraagd, vaak ook uit andere landen dan alleen Panama. 'Maar dan moet je eerst uitzoeken wat je wilt weten'.
Ook kunnen niet alle Nederlandse namen aan een BSN worden gekoppeld. 'We zullen nooit 100% halen, maar het enthousiasme is natuurlijk groot', aldus de staatssecretaris.

No comments:

Post a Comment