June 18, 2015

De door schandalen geplaagde accountantsreus KPMG dreigt te imploderen.


door Joris Polman en Edwin van der Schoot


  De inkomsten aan de kant van de accountants lopen al jaren terug. Daardoor vragen KPMG’ers die hun geld verdienen met andere zaken dan boekhouden (zoals advies bij fusies en overnames of op belastinggebied) zich af of ze nog wel willen meebetalen aan de vaste kosten die de accountants aan de gehele organisatie doorbelasten.

  Dat stellen goed ingevoerde bronnen.
  Enkele tientallen partners zouden de maatschap inmiddels de rug hebben toegekeerd of dat van plan zijn. Klanten, onder wie veel multinationals, hebben mede door de wettelijk verplichte rotatie onderdak gevonden bij de concurrentie.

  MULTINATIONALS KIEZEN ANDERE ACCOUNTANT

  Ook enkele accountants zelf zouden weg willen omdat de beste klussen, zoals de controle van prestigieuze multinationals en banken, nu niet meer bij KPMG te doen zijn. Multinationals als Shell, Philips, Randstad en AkzoNobel laten hun boeken controleren door concurrenten. Ook alle grote banken, op ING na, hebben voor een andere accountant gekozen. „KPMG is gewoon geen interessante werkgever meer voor topmensen”, stelt een ingewijde.
  KPMG moet ook al diep in de buidel tasten om de kwaliteit van het geleverde controlewerk weer op een acceptabel niveau te krijgen. Aanleiding daarvoor zijn de onvoldoendes die toezichthouder AFM heeft uitgedeeld aan de accountant voor slecht controlewerk.
  KPMG telde eind 2014 nog 149 ’equity partners’. Dat zijn accountants en adviseurs die zich voor €100.000 als aandeelhouder hebben ingekocht. Zij delen ook in de winst van de maatschap, maar moeten nu vrezen voor deze bonus.
  Die vrees versterkt de leegloop. „Als dit zo doorgaat heeft KPMG straks nog maar honderd partners over”, waarschuwt een ingewijde. Ook de leegloop zelf kost KPMG een vermogen. Vertrekkende equity partners krijgen in ieder geval hun inleg terug. Daardoor loopt ook deze rekening dit jaar in de miljoenen.
  Vanwege het vertrek van die partners zijn minder ondersteunende medewerkers en regiokantoren nodig. Topman Jan Hommen heeft daarom met de pet in de hand bij moederbedrijf KPMG International aangeklopt om geld los te krijgen voor een reorganisatie. Die gesprekken lopen nog.
  Hommen heeft tientallen miljoenen nodig „oplopend tot €100 miljoen”, zeggen goed ingevoerde bronnen.

  'GEEN LEEGLOOP'

  Woordvoerders van KPMG Nederland en International onthouden zich op dit punt van commentaar. Een zegsman bevestigt wel dat er recent vijftien partners zijn vertrokken. Tien van hen „onder dwang” van het hoofdkantoor. In het beeld van een leegloop herkent hij zich echter niet.
  Het is niet voor het eerst dat KPMG Nederland de hand moet ophouden bij het internationale moederconcern. Volgens ingewijden is KPMG International al een keer financieel bijgesprongen. Het hoofdkantoor had toen onder meer geld nodig om schikkingen te betalen, onder meer €7 miljoen in de smeergeldaffaire rond Ballast Nedam.
  De internationale organisatie had kort daarvoor een peperdure les geleerd in Denemarken. Ook daar draaide de accountantstak slecht en groeide de onvrede. Maar daar liepen alle topmensen toen gezamenlijk over naar concurrent EY.
  KPMG International moest daarom de portemonnee trekken om een nieuw team in Denemarken neer te zetten. Dat scenario wil KPMG International koste wat kost in Nederland – belangrijk vanwege de vele multinationals die zich hier gevestigd hebben – voorkomen.

  'EXTRA KOSTEN'

  Hommen gaat desgevraagd niet in op de reorganisatie. Wel zegt hij: „De verplichte kantoorrotatie heeft geleid tot extra kosten, veel dubbel werk en hoge werkdruk onder het personeel van de accountantskantoren.” Over het vertrek van partners zegt hij: „De focus op kwaliteit heeft ook gevolgen voor de samenstelling van onze partnergroep, waarin we ruimte maken voor nieuwe toetreders. Onze plannen zijn gericht op het leggen van een solide fundament.”
  Hommen geeft aan de komende drie jaar €24 miljoen te investeren in kwaliteit, training en opleiding.


  bron: telegraaf 18 juni 2015
  No comments:

  Post a Comment