July 15, 2015

DNB verlaagt rekenrente voor pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangekondigd dat de rekenrente voor pensioenverzekeraar(Na s verlaagd dient te worden. Pensioenland in rep en roer. Wat is er aan de hand? Klaarblijkelijk denkt men bij DNB dat de rendementen op pensioenvermogens wel eens kunnen tegenvallen. Door de rekenrente te verlagen houdt men daar rekening mee. Met als gevolg dat de inleg omhoog moet van werkgevers en werknemers om aan het eind van de rit het beoogde pensioenkapitaal te bereiken. Dat kost inderdaad meer geld. Is dit dan daarom een vreemd besluit van DNB? Nee natuurlijk niet; beter nu de mensen vertellen dat zij meer moeten inleggen dan achteraf moeten melden dat het beoogde pensioenkapitaal niet werd gehaald omdat een onrealistische rekenrente werd gehanteerd. Als de pensioenfondsen het niet eens zijn met DNB ligt het op hun weg om aan te tonen dat de behaalde en te behalen rendementen de rekenrente overtreffen. Wedden dat ze dat niet lukt? De economie zit namelijk een beetje tegen. Dat is niet enkel bekend bij DNB. Of willen de pensioenfondsen de werknemers en werkgevers liever voor de gek houden met een apres nous le deluge (Na ons de zondvloed).

Dit zegt een columnist in Elsevier er over:

Pensioeningreep doet pijn, maar DNB komt terecht op voor jongeren 

remko door Remko Nods 
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) jaagt pensioenfondsen, vakbonden en ouderenbonden in de gordijnen met een aanpassing van de rekenrente. Toch kan DNB weinig anders doen om belangen van jongeren te beschermen.
De toch nog onverwachte aanpassing van de rekenrente, waarmee pensioenfondsen de waarde van hun verplichtingen moeten berekenen, heeft vooral negatieve reacties uitgelokt. Pensioenfondsen zien hun financiƫle positie verslechteren.
De dekkingsgraad – de verhouding tussen het pensioenvermogen en de verplichtingen – daalt voor een gemiddeld fonds 3 procentpunt. Op langere termijn kan de dekkingsgraad van sommige fondsen nog wel 10 tot 15 procentpunt dalen als de lange rente zo laag blijft als nu.
Vakbonden vrezen dat de pensioenpremies omhoog moeten. Ouderenbonden vrezen dat de pensioenen tot in lengte van jaren niet aan de inflatie kunnen worden aangepast.

Speciale commissie

Toch kan De Nederlandsche Bank (DNB) weinig anders doen dan de rekenrente voor pensioenverplichtingen die over twintig tot veertig jaar tot uitkering komen, te verlagen.
Lees ook...
Kritiek op pensioeningreep DNB: wat is er aan de hand?
Tot voor kort was die rekenrente gefixeerd op een fictief niveau van 4,2 procent. Terwijl de twintigjaarsrente momenteel veel lager is: 1,75 procent. DNB verlaagt nu de rekenrente naar 3,3 procent – nog steeds een fictief niveau – op grond van een advies van een speciale commissie. In feite is al sprake van een compromis.
Als pensioenfondsen langdurig hun verplichtingen met een te hoge rekenrente berekenen, lopen jongere werknemers het risico dat er nu te veel pensioenen worden uitgekeerd, waardoor over twintig tot dertig jaar te weinig overschiet voor hen.

Verdampen

Om dit risico te beperken, zullen fondsen de pensioenen niet of nauwelijks aanpassen aan de inflatie. Gelukkig voor gepensioneerden is de inflatie nu extreem laag.
Wellicht zullen sommige pensioenfondsen de premie enigszins moeten verhogen, of de pensioenopbouw van werknemers moeten verlagen. Pijnlijk, maar onvermijdelijk.
De problemen met de lage rekenrente zullen in de toekomst vanzelf verdampen als de lange rente aantrekt tot een normaler peil. Dat zal echter zeker niet voor september 2016 gebeuren, want tot die tijd drukt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente door op grote schaal staatsobligaties op te kopen.
Pensioenfondsen snakken naar beƫindiging van dit onconventionele monetaire beleid.
Pensioeningreep doet pijn, maar DNB komt terecht op voor jongeren

Remko Nods

Remko Nods (1956) werkt sinds 1 augustus 2007 op de redactie economie van Elsevier.

Volg Remko Nods


No comments:

Post a Comment