January 17, 2014

Controleur moet ambtenaar worden


06-01-2014 11:10  3 reacties
Ze worden er vast niet vrolijk van, daar in Amstelveen. Het wegkloppen van fraudes bij Ballast wordt KPMG niet (meer) in dank afgenomen. KPMG onderzoekt nu meer jaarrekeningen van de Jack van R’s uit dezelfde tijd (tussen 2000 en 2003). Topcurator Willem Jan van Andel trekt in de NRCvan 4 januari jl zijn conclusies:
1. Dit is niet het laatste boekhoudschandaal.
2. Controlerende accountants moeten in overheidsdienst.
Beide conclusies zijn niet nieuw. Fraude is van alle tijden en er zullen waarschijnlijk nog wel ergens accountants rondlopen die daar direct of indirect wel aan mee willen werken en er zijn ongetwijfeld ook accountants die fraudes niet opmerken. Ik weet niet wat erger is.
De tweede stelling gaat over de inrichting van het accountantsberoep. Van Andel toont zich hier een echte calvinist die niet in de goedheid van de mens gelooft. Hij ziet de mens als een zwak schepsel en daarom heeft ‘iedereen disciplinerende werking nodig.’ In het interview komen bijna alle grote kantoren langs en niet in positieve zin. Hij heeft daarbij over wat hij noemt ‘een fundamentele weeffout.’ Accountants die wettelijke controle-opdrachten uitvoeren moeten echt onafhankelijk zijn en dat kan volgens hem niet wanneer de gecontroleerde ook gelijk de opdrachtgever is. Doorknippen dat soort banden. Controlerende accountants moeten in overheidsdienst. Wij zijn benieuwd wat u daarvan vindt.
reblog van: http://www.accountancynieuws.nl/commentaar/weblog/controleur-moet-ambtenaar-worden.129077.lynkx

No comments:

Post a Comment