August 25, 2019

Samenwerkingsverbanden en de omzetbelasting

Vorige week meldde zich een succesvolle ondernemer met een probleem. Hij had een mooie klus binnen gesleept maar beheerste niet alle disciplines om deze klus in zijn eentje te klaren. In zijn netwerk bevonden zich andere -eveneens succesvolle ondernemers- die graag een graantje wilden meepikken. Overeenstemming werd bereikt maar toen krabde de ondernemer zich op het achterhoofd. Voorliggende vraag was hoe om te gaan met de omzetbelasting. Hij is de enige die kan factureren voor deze klus en als de andere ondernemers aan hem factureren en hij aan de client is het gevolg dat voor een deel dubbele omzetbelasting in rekening wordt gebracht. In Europa speelt dit probleem veel minder omdat ondernemers daar zogenaamde vooraftrek genieten. De aan hen in rekening gebrachte omzetbelasting mogen zij aftrekken van de omzetbelasting welke zij aan de fiscus moeten afdragen. Curacao kent echter een zogenaamde cascade-stelsel waardoor economische dubbele heffing vaak voorkomt. Valt daar wat aan te doen?

Ja vaak wel. Er zijn de nodige mogelijkheden om economisch dubbele heffing van omzetbelasting te mitigeren of zelfs geheel te voorkomen. Vaak is dat maatwerk zodat ik nu niet in details zal treden over mogelijke oplossingen. De oplossing ligt in de vastlegging van de samenwerking. Het hangt echter erg af van welke product of dienst men levert.
Wel helpt een goede bibliotheek. Onze bibliotheek is ontworpen door mijn echtgenote en is werkelijk prachtig, vandaar deze foto. Daarnaast beschikken wij een maar steeds uitdijende digitale bibliotheek waarvan je logischerwijs geen foto kan maken.

Wij hebben een prijsafspraak met de ondernemer gemaakt omdat wij graag voor vaste tarieven werken en zijn aan de slag gegaan.

No comments:

Post a Comment