Fiscus beschuldigt Deloitte en EY van onrechtmatige daad
door Bart Mos en Joris Polman
In zogeheten ‘stuitingsbrieven’ houdt de fiscus beide kantoren voor dat zij bij de advisering van klanten om hun superjacht via een belastingparadijs aan te schaffen en deze vervolgens via een speciale constructie terug te huren, de Nederlandse schatkist voor miljoenen euro’s hebben benadeeld. De acties die de Belastingdienst onderneemt jegens Deloitte en EY zijn “ongehoord en ongekend”, meent Hop.
Bij de belastingrechter in Arnhem lopen momenteel enkele procedures tegen jachteigenaren die op deze manier 19% korting op hun miljoenenschip binnensleepten. De Belastingdienst wil die korting nu terugvorderen. Zodra de rechter de fiscus gelijk geeft, dreigt een schadeclaim op zowel de mat van Deloitte als die van EY te vallen, aangezien zij de bewuste omzeilregeling (zie bijgaande folder in PDF) aan de man brachten. Diverse jachteigenaren zouden uit angst voor problemen met de fiscus een schikking hebben getroffen.
Deloitte heeft in reactie op de aansprakelijkstelling een voorziening van 25 miljoen euro getroffen, zo meldde een partner van het accountantskantoor afgelopen week aan De Telegraaf. Maar in de ogen van belastingadviseur en btw-deskundige Henk Hop, tot 2010 werkzaam voor Deloitte, is die voorziening nergens voor nodig. “Daar zijn ze gewoon voor verzekerd”, aldus Hop.
De Belastingdienst is bezig met een heksenjacht tegen Nederlandse jachteigenaren, stelt de adviseur. “Elders in Europa gebeurt dit niet. Eerst zag de fiscus eind jaren negentig na een controle geen enkele aanleiding tot correcties. Maar enkele jaren later begonnen ze plotseling wild om zich heen te slaan, naar eigen zeggen op basis van nieuwe Europese jurisprudentie. Er zou in hun ogen sprake zijn van misbruik van recht. Dat is geen fraude, maar een fiscale term voor een ongewenste uitleg van wetgeving. Vanaf dat moment zijn we direct gestopt met het product.”
Zowel de structuur als de toepassing van de door Deloitte en EY aangeboden ‘omzeilregeling’ deugde, stelt Hop. Sterker nog: volgens de belastingadviseur werd de Nederlandse fiscus er zelfs beter van, aangezien er via de huursom voor het schip btw werd afgedragen. “Zonder die constructie had de Belastingdienst nul euro ontvangen. Tot nu toe heeft de fiscus ook alle procedures tegen alle betrokkenen verloren. De bij de constructie betrokken jachtmakelaar De Valk won zelfs tot aan de Hoge Raad”, aldus Hop.
Deloitte en EY wilde afgelopen dagen niet reageren op nadere vragen over het belastingconflict en de opmerkelijke dubbelrol die EY hierbij speelde, namelijk zowel als onder vuur liggend fiscaal adviseur als als controlerend accountant van Deloitte.
www.telegraaf.nl
No comments:
Post a Comment