July 10, 2016

Topfiscalist vervolgd voor witwassen miljoenen

Financieele Dagblad


Krantentitel: ‘Openbaar Ministerie vervolgt topfiscalist voor witwassen van miljoenen euro’s’
Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het voormalig bestuurslid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Eric Roks voor omvangrijke belastingfraude, valsheid in geschrifte en het witwassen van €11,3 mln. Zijn strafzaak en die tegen drie medeverdachten is dinsdag voor het eerst inhoudelijk door de rechtbank Den Bosch behandeld. 
Nederbelgen
Roks is een topfiscalist. Hij was tot 2009 ook lid van de raad van bestuur van accountantsorganisatie BDO CampsObers. Daar leidde hij de oprichting van de afdeling international tax services. Zijn specialisme zijn Nederbelgen - vermogende Nederlanders die om fiscale redenen uitwijken naar België.
Docent
Roks publiceert in tijdschriften en boeken over belastingzaken. Hij doceert aan de Erasmus Universiteit over de fiscale behandeling van internationale ondernemingen. Een deel van de activiteiten die het OM hem verwijt, zou Roks via zijn onderneming Drs ECN Roks Belastingadviseur BV hebben verricht.
Het strafonderzoek tegen Roks en zijn medeverdachten loopt onopgemerkt door het publiek al vijfenhalf jaar. Maar pas afgelopen donderdag heeft het OM voor €3.551.232,42 beslag gelegd op de woonhuizen van Roks in Breda en Amsterdam, blijkt uit onderzoek door Het Financieele Dagblad. Het bedrag waarvoor beslag is gelegd, is naar de mening van het OM het onrechtmatig verkregen voordeel van Roks.
'Schijnconstructie'
Roks heeft volgens het OM zijn welgestelde schoonvader Caspar de H. geholpen met het opzetten van een illegale belastingconstructie. Daarbij is volgens het OM sprake van een ’schijnconstructie’ met ’schijnleningen’, ’schijnschenkingen’ en ’schijndocumenten’.
De zaak draait om een miljoenenvermogen dat de schoonvader heeft verdiend met de verkoop van zijn Brabantse verfhandel. De schoonvader van Roks zou die opbrengst op advies van Roks eerst vanuit Nederland naar België hebben overgeheveld.
Antillen
Vervolgens werden de miljoenen op aangeven van Roks naar zogeheten drie Stichtingen Particulier Fonds (SPF) op de Antillen doorgesluisd: SPF De Zandberg, SPF Gerard Bruning en SPF Vesalius. Via deze Antillenroute hebben de verdachten volgens het OM een miljoenenvermogen aan het zicht van de fiscus proberen te onttrekken. Notulen, documenten en huishoudelijke reglementen van de vergaderingen van de SPF’s zijn volgens het OM vervalst en geantedateerd.
'Potjes'
Verdachte Loes de H. zegt niets te weten van de constructies waarvoor zij wel tekende. Volgens haar wilde haar vader slechts 'potjes' creëren om de nalatenschap over zijn drie kinderen te verdelen. Verdachte Jos de H. stelt dat de verdenkingen allemaal veroorzaakt zijn door zijn zwager. Roks zou ’de Messias van de familie’ zijn geweest. Iedereen zou Roks blindelings hebben vertrouwd. Jos de H. zegt een schuld van €7 mln te hebben door de affaire.
Oplichting
Advocaat Jan Boone heeft namens verdachte Loes de H. aangifte tegen Roks gedaan van oplichting. Via een artikel 12-procedure bij het gerechtshof probeert Boone het OM te dwingen om Roks daarvoor te vervolgen. De andere verdachten van de familie De H. sloten zich daar dinsdag bij aan. Zijn schoonfamilie merkt Roks aan als ’de hoofdverdachte’ van deze zaak.
De verdediging van Roks, Peter van Hagen van advocatenkantoor Hertoghs, betoogt in een toelichting dat de belastingconstructies van Roks volstrekt legaal zijn. De Fiod heeft volgens hem een ’misleidend’ strafdossier opgesteld, op basis van achterhaalde jurisprudentie. Roks is volgens hem zwaar aangedaan door de zaak en de beschuldigingen door zijn schoonfamilie.
Het OM komt woensdag met de strafeisen. Donderdag is de verdediging aan het woord. Duidelijk is dat alle advocaten zullen bepleiten dat hun cliënten onschuldig zijn.

No comments:

Post a Comment