September 13, 2024

AFTREK VAN BETAALDE ALIMENTATIE NA ECHTSCHEIDING, BIJ DUURZAAM GESCHEIDEN OF BIJ EINDE ONGEHUWD SAMENWONEN

Kantoorgenoot mr. Leo F. Delfgaauw -advocaat en belastingadviseur- schrijft het navolgende over de aftrek van alimentatie:


Regelmatig weigert de belastinginspecteur de aftrek van betaalde alimentatie van het inkomen wegens onvoldoende bewijs. Alimentatie die wordt betaald aan de ex-echtgeno(o)t(e) is als persoonlijke last van het inkomen aftrekbaar. Maar daar gaat wel het een en ander aan vooraf.

Echtscheiding komt tot stand als aan twee voorwaarden is voldaan:

1.      1.  op verzoek van een van de echtgenoten of op gezamenlijk verzoek heeft het Gerecht in eerste aanleg een echtscheidingsbeschikking afgegeven en 

2.   2 die beschikking is tijdig ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Aan beide voorwaarden moet zijn voldaan. De scheidingsdatum is de dag waarop de burgerlijke stand de beschikking van het Gerecht heeft geregistreerd. Wie alleen de beschikking ophaalt bij het Gerecht maar deze niet op tijd laat registreren bij de burgerlijke stand, blijft gewoon gehuwd.
De inschrijving moet zijn gedaan binnen 6 maanden na de dag waarop de beschikking in kracht van gewijsde is gegaan. Een beschikking gaat in kracht van gewijsde als daartegen geen hoger beroep meer kan worden ingesteld. De termijn voor hoger beroep is in Curaçao zes weken na de dag van de beschikking. In Nederland is die termijn drie maanden. Het komt dus erop neer dat men bij een echtscheiding in Curaçao binnen 42 weken na de dag van de uitspraak de beschikking moet laten inschrijven bij de burgerlijke stand (Kranshi). Laat men die termijn verstrijken, dan verliest de beschikking van het Gerecht haar kracht. Je kunt de beschikking dan inlijsten en aan de muur hangen, maar juridisch kun je er niks mee en het huwelijk blijft gewoon in stand. Voor echtscheidingen in Nederland is die termijn dus 9 maanden.




Kinderalimentatie die wordt betaald aan de ex-echtgeno(o)t(e) waar de kinderen wonen, is niet aftrekbaar van het inkomen en ook bij de ontvangende ouder niet belast. Partneralimentatie is wel aftrekbaar (als persoonlijke last), maar het moet dus gaan om betalingen na het tot stand komen van de echtscheiding, dus na de inschrijving van de beschikking bij de burgerlijke stand. Immers pas door die inschrijving komt de echtscheiding tot stand (maar zie hierna voor situaties van duurzaam gescheiden leven of ongehuwden).

De aftrek van partneralimentatie geldt ook als de betaler in Curaçao en de ex-echtgeno(o)t(e) in Nederland woont (of andersom) en ongeacht waar de echtscheidingsprocedure werd gevoerd. 

Zoals bij iedere aftrekpost moet ook de aftrek van partneralimentatie worden onderbouwd. Daarvoor zijn tenminste drie stukken noodzakelijk namelijk:

1.        de echtscheidingsbeschikking en

2.        de brief van de burgerlijke stand waarin de inschrijving van die beschikking wordt bevestigd en de scheidingsdatum wordt genoemd en

3.        bankafschriften waaruit de betalingen aan de ex-partner blijken.

Zorg dus dat bij de overboeking van de partneralimentatie duidelijk wordt vermeld dat het partneralimentatie is en op welke maand die alimentatie betrekking heeft. Inkomstenbelasting wordt per jaar geheven en aftrekbaar zijn alleen de betalingen die werkelijk in het betreffende kalenderjaar hebben plaatsgevonden.

De tegenhanger van de aftrekpost bij de betaler is de belastingheffing over de ontvangen alimentatie bij de ex-partner. Hij of zij moet de ontvangen alimentatie als inkomen opgeven en daarover inkomstenbelasting en premies betalen.

Aftrek van betaalde bedragen voor levensonderhoud aan de partner bij duurzaam gescheiden leven

Uit de rechtspraak van het Gerecht in eerste aanleg zijn gevallen bekend waarin huwelijkspartners duurzaam gescheiden leven en waarbij de een iedere maand een bedrag aan de ander betaalt ter bestrijding van de kosten van levensonderhoud. Het huwelijk is dan formeel nog in stand; huwelijkspartners zijn immers niet verplicht op 1 adres samen te wonen. Naar de letter van de Landsverordening inkomstenbelasting zijn dergelijke periodieke betalingen aftrekbaar, aangezien zij voortvloeien uit het familierecht. Artikel 81 van boek 1 BW bepaalt immers dat echtgenoten elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd zijn en zij verplicht zijn elkaar het nodige te verschaffen.
Om dergelijke betalingen inderdaad aftrekbaar te maken, zal het met name aankomen op onderbouwen van dat duurzaam gescheiden leven. Allerlei feitelijke omstandigheden zullen dan moeten worden aangevoerd en onderbouwd, zoals inschrijving op aparte adressen bij de burgerlijke stand, ieder een eigen woning met alle daarbij behorende financiële verplichtingen, eigen verzekeringen en abonnementen en andere bewijsstukken die duidelijk maken dat partijen ieder hun eigen adres hebben en hun eigen leven leiden apart van de ander. Ook in die omstandigheden kan de sprake zijn van aftrekbaarheid van “partneralimentatie “.

Aftrek van betaalde bedragen voor levensonderhoud aan de partner waarmee men nimmer was gehuwd

Ook samenwoners die uit elkaar gaan blijken soms gedurende een bepaalde tijd de kosten van levensonderhoud van de ander te willen vergoeden. De verplichting daartoe kan bijvoorbeeld vastliggen in een samenlevingsovereenkomst die bij voorkeur in een notariële akte is opgenomen. Getoetst aan de tekst van de Landsverordening inkomstenbelasting is er geen sprake van een verplichting die voortvloeit uit het familierecht, maar als de samenlevingsovereenkomst voldoende dwingend is en dus een rechtens afdwingbare aanspraak voor de partner oplevert die de uitkering nodig heeft, geeft de vakliteratuur wel mogelijkheden voor aftrek bij de betaler en belastbaarheid bij de ontvanger. In feite is dan sprake van een natuurlijke verbintenis die is omgezet in een juridisch afdwingbare verplichting.

Kortom, voor alle varianten van samenwonen en uit elkaar gaan lijken oplossingen in het fiscale beschikbaar.

No comments:

Post a Comment