June 08, 2014

Vermogensverschillen

Kabinet, blijf van het vermogen van Nederlanders af

door Jean Dohmen 7 jun 2014
Door het toptarief van 52 procent zijn de inkomensverschillen in Nederland al klein
Door het toptarief van 52 procent zijn de inkomensverschillen in Nederland al klein - Foto: ANP
Vermogensverschillen zijn in Nederland helemaal geen probleem. De overheid moet daarom met haar vingers van het vermogen van burgers afblijven.
Een stoet linkse politici en wetenschappers pleit de laatste maanden steeds luider voor het zwaarder belasten van vermogen, omdat dat in Nederland te scheef verdeeld zou zijn.
Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid mengde zich deze week in de discussie. Maar van een serieuze toename van de vermogensongelijkheid is helemaal geen sprake.

Verklaarbaar

Volgens het CBS had de rijkste 1 procent in 2008 21,5 procent van het vermogen in handen, in 2012 was dat 23,4 procent. In euro's nam hun vermogen echter af. De toename is relatief en bovendien goed verklaarbaar.
De allerrijksten zijn gewoon minder hard getroffen door prijsdalingen op de huizenmarkt, omdat hun huis een kleiner deel van hun vermogen uitmaakt.uller 
De insteek van Muller & Associates:
De waarde van de eigen woning? Veel Nederlanders is ooit aangepraat dat een eigen huis van eminent belang is. Onzin natuurlijk. Wie worden daar beter van? Banken, de Praxis en noem maar op. In duitsland is het eigen huis bezit lang niet zo gemeengoed als in Nederland. En doet Duitsland het economisch slecht. Niet echt, sterker nog, decennialang al veel beter dan Nederland. Dus daar zit het hem niet in. Nu blijkt dat voor veel Nederlanders de eigen woning een financiele gevangenis betekent. De woning staat onder water hetgeen veel plannen en mogelijkheden frustreert. Toen het goed ging in Nederland in 2007/2008 rekende iedereen zich rijk vanwege overwaarde op de eigen woning, vergetende dat bij verkoop men toch ergens moet wonen.

No comments:

Post a Comment